Katten på ferie

Trivsel

Du skal på ferie og tænker på, hvor din kat skal være imens. Kan du tage den med, få den passet hos andre eller lade den være derhjemme? Her er nogle råd og tips.

PENSION

Mens du er på ferie, kan du anbringe katten i en pension. Sørg altid for at kattepensionen er et seriøst sted. Det vil sige, at der stilles krav om, at kattene skal være steriliserede eller kastrerede, vaccinerede samt sunde og raske. Besøg altid stedet inden du bestiller tid. Er der rent og pænt, ser dyrene ud til at trives, mv.? Husk at billeder på internettet kan snyde; hvordan ser det ud i virkeligheden? Det er ikke nemt for dig at nyde din ferie, hvis du er tvunget til at aflevere katten et elendigt sted lige inden, du rejser.

ER DET EN GOD IDE AT FÅ KATTEN PASSET HJEMME?

Katte er vanedyr og vil helst have, at tingene er, som de plejer. Derfor vil det være bedst for katten at blive passet hjemme, hvis det er en kort periode (højst en uge). Katten skal selvfølgelig tilses hver dag. Hvis du ikke kender nogen, der kan passe katten, kan du ringe til en dyretaxa, der eventuelt passer dyr i hjemmet mod et beløb. Denne løsning kan være bedst for især de meget sky katte, som måske heller ikke kan med andre katte. Katten bør ikke lukkes ud, mens du er på ferie, for du kan risikere, at katten løber hjemmefra for at finde sin ”forsvundne” ejer. Katten skal nok overleve at være inde i den korte periode. Det er bedre end den er væk, når du kommer tilbage fra ferie.

KAN JEG TAGE KATTEN MED PÅ FERIE?

Katten kan sagtens komme med i sommerhus, kolonihavehus, m.m. Altså de samme tilbagevendende steder. Hold katten inde den første gang det nye sted i mindst en uge eller luft den i sele. Ellers risikerer du, at katten løber væk og ikke kan finde tilbage igen. De efterfølgende gange holder du den inde et par dage, inden du lukker den udenfor. Skal du til et nyt sted hver gang eller rejse rundt, vil vi kun anbefale dig at tage katten med, hvis den trives med det. Med andre ord skal den være vant til at blive transporteret. Hvis katten stikker af fra eksempelvis en campingplads, kan du bruge resten af ferien på at lede efter den.

Lad katten blive i transportkassen under hele rejsen. Det er ikke synd for den, og det er meget værre, hvis den slipper væk og skal ende sine dage som hjemløs kat et helt fremmed sted. Hvis katten har besørget, må du skifte avisen i bunden af transportkassen på et lukket toilet, så katten ikke kan stikke af. Læg eventuelt et tæppe over transportkassen og gør den ”huleagtig”. Det kan gøre katten mere rolig og mindre køresyg. Sørg for frisk vand hvis katten skal transporteres langt men lad være med at fodre den. Giv katten dens normale foder, når du ankommer til feriestedet. Giv ALDRIG katten smertestillende eller beroligende medicin uden dyrlægens anvisning. F.eks. kan en halv Panodil være livstruende for en kat!

Kontakt dyrlægen i god tid, hvis du skal til udlandet med katten. Der skal laves et pas til katten – bl.a. med oplysninger om vaccinationer. Bemærk at der skal gå tre uger mellem vaccinationstidspunktet og afrejsen. Undersøg reglerne i det land du skal rejse til i god tid. Nogle lande har skrappe regler, der kræver lang forberedelsestid.

Efterlad aldrig et dyr i en bil, der står i solen. Parker altid i skyggen og åbn mindst to vinduer på klem, mens katten er i transportkassen. Husk at solen flytter sig, og at gråvejr hurtigt bliver afløst af fuld sol. Temperaturen bliver nemt 60-70 grader i en bil, og katten kan få hedeslag.

Kilde: Inges kattehjem