Aggressivitet

Adfærd

Katte kan udvise aggressiv adfærd af forskellige årsager. Her er en liste over de mest almindelige:

Sygdom

En kat, der har smerter, vil nogle gange være tilbøjelig til at udvise aggressiv adfærd over for både mennesker og andre dyr – selv nogen den normalt er helt tryg ved. Lad katten undersøge hos dyrlægen.

Voldsom leg

Nogle katte udviser aggressiv adfærd, når man leger med dem – typisk pga. overstimulering. Afbryd legen hvis katten overskrider dine grænser.

Forsvar

En kat, der føler sig truet, vil oftest forsøge at flygte fra truslen. Er den imidlertid trængt op i en krog, vil den forsvare sig med tænder og kløer.

Forskudt aggression

Hvis katten ikke kan angribe den, der har udløst aggressionen, angriber den i stedet en anden. F.eks. kan katten bide ejeren, når dyrlægen vaccinerer den.

Angst

En pludselig forskrækkelse kan udløse aggressiv adfærd.

Kæleaggression

Katten bliver overstimuleret af kærtegn og bider eller river. Lær at læse kattens signaler og fjern hænderne, før den siger fra.

Umotiveret aggression

En kat, der umotiveret går til angreb, vil ofte være dårligt socialiseret – typisk fordi den er taget for tidligt fra sin mor og søskende. Dog ses denne adfærd nogle gange hos understimulerede katte.

Du kan undgå aggressivitetsproblemer ved at opdrage din killing

Du må aldrig lege med killingen med dine hænder og fødder. Så lærer du den, at du skal “fanges”, og det er ikke længere sjovt, når katten er voksen. Når killingen alligevel prøver at fange dine hænder, så henled dens opmærksomhed på et stykke legetøj.

Lær killingen at blive håndteret. Væn forsigtigt killingen til at blive rørt i ørene, øjnene og på resten af kroppen. Dette forhindrer, at den bliver aggressiv, når den skal håndteres af f.eks. dyrlægen, eller hvis du skal give den piller senere hen.

Har du en enlig killing på under 12 uger, er det livsnødvendigt for den, at den får selskab af en killing på samme alder. Killinger leger meget med deres søskende, og derigennem lærer de at styre deres aggressive leg. Hvis en killing river eller bider en anden killing hårdt, vil den bide igen eller afbryde legen. Hermed lærer killingen, at den bliver straffet, hvis den er for voldsom. Denne viden kan mennesker ikke lære killinger, og derfor ser man ofte aggressiv adfærd hos katte, der er taget for tidligt fra. Husk at det er strafbart for private at købe, sælge, overtage eller overdrage en eller flere killinger på under 12 uger.

Spot adfærden – så hold øje med:

 

❌ Sitren i pelsen – i særdeleshed ned langs ryggen

 

❌ Små slag med halen – evt. kun med spidsen 

 

❌ Katten stopper med at spinde

 

❌ Anspændthed i kroppen – musklerne spændes 

 

❌ Ørerne går fra at ”hænge” lidt i en afslappet position til at blive mere spidse, drejer eller sitrer

 

❌ Pupillerne ændrer størrelse

 

❌ Katten skifter stilling

 

❌ Katten værger sig ved berøringen; f.eks. rykker sig fra hånden

 

❌ Katten stopper med at ælte med poterne 

 

❌ Knurhårene stritter fremad

 

❌ Katten slikker sig om munden eller gaber

 

Er katten træt af kærtegn, vil den typisk holde op med at spinde, begynde at slå let med halen, sitre i pelsen og vende ørerne en anelse bagud. Disse signaler kan være svære at spotte så hold godt øje og respekter kattens måde at sige fra på.

Benyt godbidder som belønning når du vil vænne katten til at blive rørt. Prøv at starte i det små med at ae katten og rør eventuelt ved porterne. Giv en godbid med det samme. Prøv lidt mere næste gang og bliv ved, indtil du næsten kan gøre alt ved den. Bliver katten sur, stopper du og fjerner godbidderne. Mange katte kan ikke lide at blive rørt på maven eller bagpartiet. Undgå derfor disse steder. Børn skal lære at respektere katten, så man undgår ubehagelige situationer. Kontakt eventuelt dyrlægen for yderligere råd og vejledning.

Kilde: Inges kattehjem