Sukkersyge
Sygdom
Sukkersyge eller Diabetes Mellitus hos katte er en stofskiftelidelse, hvor produktionen af insulin er helt eller delvist ophørt. Kroppen har brug for insulin for at kunne transportere sukker fra blodet over i kroppens celler.
Symptomer
Katte udvikler typisk sukkersyge over nogle uger, og det kan være svært for kattens ejer at opdage. Sukkersyge ses oftest hos katte over syv år. Katten taber sig i vægt til trods for, at den har en stor appetit, drikker meget og tisser meget. Mange katte med sukkersyge bliver svage i bagbenene og “går på haserne”.
Undersøgelse
Har man mistanke om, at katten drikker mere, tisser mere og stadig spiser, skal man opsøge dyrlægen med det samme. Dyrlægen tager både en blodprøve og en urinprøve og undersøger for indhold af sukker (glukose).
Da katte ofte i stresssituationer vil have et forhøjet blodsukker, skal katten have vedvarende forhøjet blodsukker og sukker i urinen for at diagnosen sukkersyge kan stilles med sikkerhed.
For at sikre den korrekte diagnose måles tillige fructosamin i blodet og andre sygdomme udelukkes.
Behandling:
- Diæt: speciel diæt med lavt indhold af stivelse og højt indhold af protein. Denne specielle sammensætning nedsætter behovet for insulin, og nogle katte kan klare sig med diæt alene. Diæter kan købes hos dyrlægen.
- Insulin: Der findes flere slags insulin. Ofte vælges et produkt som skal gives 2 gange med 12 timers mellemrum. I starten skal katten kun have en meget lille dosis som øges med 1-2 ugers mellemrum. Ejeren bliver instrueret i at måle kattens blodsukker derhjemme, så den rigtige dosis kan findes.
- B12 mod “Svage bagben”: Sukkersyge giver en skade på nervevævet, så katten falder sammen i bagbenene. Det kan bedres af sig selv i løbet af 6-10 uger, når sukkersygen bliver behandlet med insulin. Desuden kan gives et tilskud af vitamin B12, som hjælper med at reparere det beskadigede nervevæv.
1 ud af 400 katte rammes af sukkersyge
Sukkersyge rammer 1 ud af 400 katte, men desværre ser det ud som om, der kommer flere tilfælde. Hos katten er op til 95 % af sukkersygetilfældene type-2 diabetes som næsten altid kræver behandling med insulin i indsprøjtning.
Behandles sukkersygen korrekt, vil det hverken forringe eller afkorte kattens liv. Kommer man i gang med behandling hurtigt, kan sukkersygen endog forsvinde igen. Risikofaktorer for at udvikle sukkersyge er bla. som hos mennesker overvægt, behandling med medicin (steroider, progesteron) og anden sygdom (f.eks. forhøjet stofskifte).